швидка допомога для твого навчання

Безкоштовні реферати Замовити реферат Авторам рефератів
Від партнерів
TOP реферати
1 Твір з літератури160721
2 Історія України38396
3 Звіт з практики (звіт про проходження виробничої практики)36356
4 Види тварин і рослин занесені до Червоної книги33677
5 Звіт про проходження виробничої практики 27808
6 Образ жінки в творчості Т.Г. Шевченка27444
7 «твір-роздум про твір Роксоляна» на тему що значить служити Богові20085
8 Твір роздум у на тему якою повинна бути людина19045
9 Правопис слів іншомовного походження18947
10 Образ Михайлика за повістю М. Стельмаха «Гуси лебеді летять»16888
Статистика
Rambler's Top100

Оголошення

У нашій колекції більше ніж 60 тис. учбових робіт!

На сайті «Рефсмаркет» Ви можете скористатись системою пошуку готових робіт,
або отримати допомогу з підготовки нового реферату практично з будь-якого предмету. Нам вдячні мільйони студентів ВУЗів України, Росії та країн СНД.


Тема: «Наукові теорії та концепції раціонального харчування » (ID:10831)

Скачайте документ в формате MS Word*
*Полная версия представляет собой корректно оформленный текстовый документ MSWord с элементами, недоступными в html-версии (таблицы, рисунки, формулы, сноски и ссылки на литературу и т.д.)
СкачатьСкачать работу..
Объем работы:       4 стр.
Размер в архиве:   15 кб.

Наукові теорії та концепції раціонального харчування

8 стр.


План





Вступ


Харчування — це процес надходження в організм і засвоєння ним речовин, необхідних для покриття енергетичних і
пластичних витрат, побудови і відновлення тканин його тіла і регуляції функцій. Харчування — важлива складова
частина обміну речовин. Розрізняють ендогенне харчування — за рахунок запасів поживних речовин в організмі та
екзогенне — за рахунок поживних речовин, що надходять із зовнішнього середовища. Ці речовини розщеплюються на
відносно прості хімічні сполуки, які після всмоктування засвоюються для побудови тканин і органів тіла.
Харчування необхідне для всіх процесів життєдіяльності: скорочення м'язів, температурної адаптації,
відтворення, утворення молока та ін. Обмеженість або неповноцінність харчування призводить до зниження
опірності організму до холоду й інфекції, порушення фізіологічних процесів, пов'язаних із відтворенням, і
навіть до припинення відтворення.



1. Основні теорії раціонального харчування


Розробкою основ раціонального харчування здорових людей займається гігієна харчування, харчуванням хворих —
дієтологія. Недоліки в харчуванні особливо негативно позначаються на дітях, затримуючи їхній ріст, фізичний і
психічний розвиток, знижують стійкість проти різних хвороб. Надмірне харчування призводить до ожиріння,
атеросклерозу, цукрового діабету, порушення обміну речовин тощо.

Історія дієтології знає дві теорії харчування. Перша виникла за часів античності, друга — класична теорія
збалансованого харчування — остаточно сформувалася наприкінці XIX — у першій половині XX сторіччя.

Антична теорія харчування пов'язана з іменами Арістотеля та Галена. Відповідно до неї харчування всіх структур
організму відбувається за рахунок крові, що безперервно утворюється в травній системі з поживних речовин у
результаті складного процесу невідомої природи, якоюсь мірою схожого із бродінням. У печінці кров очищається,
після чого використовується для живлення всіх органів і тканин. На основі цих уявлень були побудовані численні
лікувальні дієти, які мали забезпечити легше перетворення їжі в кров і кращі властивості останньої.

Класична теорія збалансованого харчування тісно пов'язана з поширенням уявлення про оптимальну їжу та ідеальне
збалансоване харчування. Вона опирається на балансовий підхід до оцінки та режиму харчування, що має значення
і в наш час. Іншими словами — в організм повинні надходити речовини такого молекулярного складу, який
компенсує їх витрати, зумовлені основним обміном, роботою, а для молодих організмів — також і ростом.

Ця теорія базується на таких фундаментальних положеннях:

- приплив поживних речовин повинен точно відповідати їх витраті;

- приплив поживних речовин забезпечується за рахунок руйнування харчових структур і всмоктування корисних
речовин — нутрієнтів. необхідних для метаболізму та побудови структур тіла;

- утилізація їжі здійснюється самим організмом;

- їжа складається з кількох компонентів, різних за фізіологічним значенням: харчових, баластних і токсичних
речовин;

- метаболізм визначається рівнем амінокислот, моносахаридів, жирних кислот, вітамінів і деяких солей, можна
створити так звані елементні (мономерні) дієти.

Класична теорія збалансованого харчування дала змогу науково обґрунтувати потребу в енергетичних і пластичних
компонентах, перебороти численні дефекти й хвороби, пов'язані з нестачею незамінних амінокислот, вітамінів,
мікроелементі» та інших поживних речовин. На основі цієї теорії створені раціони для багатьох вікових і
професійних груп населення з урахуванням їхніх фізичних навантажень, кліматичних та інших умов життя,
винайдені невідомі раніше незамінні амінокислоти, вітаміни, мікроелементи тощо.

Ця теорія стимулювала розвиток важливих теоретичних і практичних положень, у тому числі й про ідеальну їжу та
парентеральне харчування (минаючи травний канал). Проте баластний підхід й ідея рафінованої, безбаластної їжі,
що випливає із нього, завдали і суттєвої шкоди. Так, використання очищених злакових культур, рафінованих
продуктів стало фактором, що призводив до розвитку багатьох захворювань системи травлення, зокрема печінки,
жовчних шляхів, до ожиріння та інших порушень обміну речовин.

Тому останнім часом все більше поширюється нова теорія адекватного харчування, основними принципами якої є:

- харчування забезпечує підтримання молекулярного складу та поновлення енергетичних і пластичних витрат
організму на основний обмін, зовнішню роботу та ріст;

- нормальне харчування зумовлене не тільки потоком поживних речовин із травного каналу, а кількома потоками
поживних і регуляторних речовин, які мають життєво важливе значення;

- необхідними компонентами їжі є не лише поживні, а й баластні речовини;

- існує ендоекологія (симбіоз), що утворюється завдяки взаємодії організму господаря та його мікрофлори;

- баланс поживних речовин досягається в результаті звільнення їх із структур їжі при ферментативному
розщепленні її макромолекул за рахунок порожнинного, мембранного та внутрішньоклітинного травлення, а також у
результаті синтезу нових речовин, у тому числі незамінних. При цьому до внутрішнього середовища організму,
крім головного, детально вивченого потоку поживних речовин, потрапляють вторинні нутрієнти, екзогормони,
токсини тощо, важливість яких недооцінювалася класичною теорією збалансованого харчування.



2. Теорія адекватного харчування


Науковою основою раціонального харчування є теорія збалансованого харчування, розроблена А. А. Покровським
(1964) і іншими вченими. Теорія збалансованого харчування доповнена в наш час новими істотними даними про
фізіологію травлення і обміну речовин в організмі і названа теорією адекватного харчування, яку сформулював А.
М. Уголєв (1986). Великий вклад в розвиток і пропаганду теоретичних основ раціонального харчування внесли А.
А. Покровський, К. С. Петровський, И. М. Скурихін, В. А. Шатерніков та інші спеціалісти.

Основні положення теорії адекватного харчування такі:

У процесі життєдіяльності людина постійно витрачає енергію на підтримку фізіологічних функцій, біохімічних
процесів самого організму і на виконання визначеної роботи. Ці витрати енергії повинні постійно поповнюватися
за рахунок споживання харчових продуктів. Потреба людини у визначеній кількості кілокалорій на добу залежить
від віку, статі, характеру праці і місця проживання. Медичними фахівцями розроблені таблиці зразкової потреби
організму в калоріях. Приведемо кілька прикладів.

Добова потреба хлопчиків від 11 до 13 років складає близько 2700 ккал; дівчат того ж віку — 2500; юнаків від
14 до 17 років — 3000; дівчат — 2600 ккал.

До визначеного віку добова потреба в калорійній їжі збільшується, а потім зменшується. Так, у віці 18-29 років
у чоловіків потреба в енергетичній цінності добового раціону складає 2450-4200 ккал. Аналогічну закономірність
спостерігають також у жінок, хоча потреба в енергетичному раціоні в них менша. Для людей професій, пов'язаних
з фізичною працею, добова потреба в енергії більше, ніж при механізованій праці й ін.

В даний час прийняті норми фізіологічних потреб, що рекомендуються офіційно, у харчових речовинах і енергії
для різних груп населення.

Ці норми є державним нормативним документом, що визначає величини оптимальних потреб у харчових речовинах і
енергії для різних контингентів населення. Вони служать критерієм для оцінки фактичного харчування і науковою
базою при плануванні виробництва і споживання продуктів харчування, оцінки резервів продовольства, їх
використовують при розробці заходів соціального захисту, що забезпечують здоров'я, а також для розрахунків
раціонів організованих колективів, у лікарській практиці при оцінці індивідуального харчування, а за
необхідності – для обґрунтування рекомендацій, спрямованих на його корекцію. Величини, що рекомендуються в

Замовити реферат
Реклама
Нові реферати
Люблю усмішку на чужім обличчі за Володимиром Сосюрою1967
Твір-мініатюра на тему Якби я був чарівником8135
Будувати повітряні замки легше, ніж у них жити2106
Цитатна характеристика образу Остапа в оповіданні «Дорогою ціною»3135
Роксолана найбільша любов і найтяжча прикрість Сулеймана8199
Що означає служити Богові і людям по твору Осипа Назарука «Роксоляна»4669
Якою має бути дружина державного діяча за повістю «Роксолана»4529
Чарівна сила кохання за повістю Роксоляна Остапа Назарука5985
Реклама

Цікаве