швидка допомога для твого навчання

Безкоштовні реферати Замовити реферат Авторам рефератів
Від партнерів
TOP реферати
1 Твір з літератури139673
2 Історія України35802
3 Звіт з практики (звіт про проходження виробничої практики)33186
4 Види тварин і рослин занесені до Червоної книги31943
5 Звіт про проходження виробничої практики 26112
6 Образ жінки в творчості Т.Г. Шевченка25671
7 «твір-роздум про твір Роксоляна» на тему що значить служити Богові19691
8 Твір роздум у на тему якою повинна бути людина18580
9 Правопис слів іншомовного походження17663
10 Образ Михайлика за повістю М. Стельмаха «Гуси лебеді летять»16524
Реклама
Статистика
Rambler's Top100

Оголошення
загрузка...

У нашій колекції більше ніж 60 тис. учбових робіт!

На сайті «Рефсмаркет» Ви можете скористатись системою пошуку готових робіт,
або отримати допомогу з підготовки нового реферату практично з будь-якого предмету. Нам вдячні мільйони студентів ВУЗів України, Росії та країн СНД.


Тема: «Біологічна роль целюлози в організмі людини» (ID:4283)

Скачайте документ в формате MS Word*
*Полная версия представляет собой корректно оформленный текстовый документ MSWord с элементами, недоступными в html-версии (таблицы, рисунки, формулы, сноски и ссылки на литературу и т.д.)
СкачатьСкачать работу..
Объем работы:       3 стр.
Размер в архиве:   14 кб.

Біологічна роль целюлози в організмі людини.


Зміст




Вуглеводневий обмін та місце в ньому целюлози.

За останні 150 років споживання цукру та простих вуглеводнів стрімко збільшилося — в набагато більшому
ступені, ніж вважає корисним медицина. В нашій країні його реальне споживання досягло 70—100 г в день, а в
інших країнах ще вище, це призводить до того, що людина недоотримає сотні, а можливо, і тисячі різноманітних
біологічно активних речовин, які засвоювали наші предки з їжею протягом мільйонів літ. До того ж людина погано
пристосована до споживання хімічно чистих продуктів.

Вуглеводи як ессенціальні компоненти харчового раціону не тільки визначають основний енергетичний
гомеостат організму, але істотно необхідні також для біосинтезу багатьох вуглеводневомістких полімерів.
Протягом життя людина в середньому споживає близько 14 тонн вуглеводів, у тому числі більше 2,5 тонн простих
вуглеводів. Вуглеводи є основною складовою частиною харчового раціону людини, оскільки їх споживають
приблизно в 4 рази більше, ніж білків і жирів. При звичайному змішаному живленні за рахунок вуглеводів
забезпечується близько 60 % добової енергоцінності, тоді як за рахунок білків і жирів разом узятих —
тільки 40 %. Вуглеводи в організмі використовуються переважно як джерело енергії для м'язової роботи. Чим
інтенсивніше фізичне навантаження, тим більше потрібно вуглеводів. При малорухливому способі життя,
навпаки, потреба у вуглеводах зменшується. Проте повне виключення вуглеводів за відсутності елементів
фізичної праці неприпустимо, оскільки вуглеводи необхідні організму як складова структурна частина кліток, а
також для забезпечення нормальної роботи м'язів, серця і печінки.

Близько 52—60 % вуглеводів споживається із зерновими продуктами, 14—26 % — з цукром і цукропродукгами, близько
8—10— з клубне- і коренеплодами, 5—7 % з овочами, фруктами.

Найчастіший і серйозний результат надмірного споживання рафінованого цукру — порушення обміну
речовин, раніше всього обміну вуглеводів. Не випадково цукровий діабет немолодих людей називали «хворобою
кондитерів». Багато років залишалося непоміченим, що задовго до появи діабету, причому набагато частіше у
людей, які споживають багато цукру, виникає пониження цукру в крові (гіпоглікемія). Постійне надходження цукру
викликає посилену роботу ферментних систем, що утилізували його, і для підтримки потрібного рівня глюкози в
крові цукру потрібен все більше і більше. У міру виснаження від надмірного навантаження механізмів переробки
цукру гіпоглікемія може переходити в гіперглікемію і діабет, які нерідко ускладнюються іншими порушеннями
обміну речовин, що приводять до ожиріння, серцево-судинних захворювань. Фундамент цих захворювань часто
закладається в дитячому віці, коли споживання цукру особливо велике. За даними ВІЗ, споживання цукру в країнах
з низькою смертністю від захворювань органів кровообігу коливається від 25 до 81 г в день (в середньому 56 г),
в країнах з високою смертністю — від 87 до 136 г (в середньому 118 г в день). Велика частина цукру поступає в
організм в «прихованому вигляді» з кондитерськими виробами, компотами, киселями, сирковою масою, морозним. В
солодких безалкогольних напоях міститься від 10 до 14% цукру, тобто в 1 стакані до 5 шматків цукру. Багато
цукру у варенні і сиропах. Навіть в білий хліб вищих сортів додається певна кількість цукру.


2. Класифікація вуглеводів харчових продуктів


По харчовій цінності вуглеводи діляться на засвоєні і незасвоєні. Засвоєні вуглеводи перетравлюються,
всмоктуються і метаболюються в організмі. До них відносяться глюкоза, фруктоза, цукроза, лактоза, мальтоза і
альфаглюконові поліцукриди — крохмаль, декстрины і глікоген. Незасвоєні вуглеводи не розщеплюються ферментами,
секретируемыми в травному тракті. До незасвоєних вуглеводів відносяться рафінозні олігосахариди і
неальфа-глюконові полисахариди. Незасвоєні полисахариди можуть бути ферментовані мікрофлорою кишечника з
утворенням коротколанцюгових жирних кислот і лактат.

Моносахариди. В природних умовах відомо більше 200 різних моносахаридів, проте тільки деякі з них
представляють інтерес як харчової речовини. Найбільшою живильною цінністю володіють альдози (глюкоза,
гелактоза, манноза, ксилоза), а також кетози (фруктоза).

Полісахаріди. Серед полісахаридов найбільше значення в живленні людини має крохмаль рослинних
продуктів. Крохмаль складається з двох фракцій — амілази і амилопектина, які в шлунково-кишковому тракті
людини під впливом ферментів (амілази і ін.) гідролизуютюся через ряд проміжних продуктів (декстрини) до
мальтози, безпосередньо що використовується організмом. В тваринних продуктах міститься невелика кількість
іншого засвоєного полісахариду — глікогену (в печінці — 2—10 %, в м'язовій тканині — 0,3—1,0%). Більш всього
крохмалю міститься в хлібопродуктах (40—73 %), бобах (40—45 %) і картоплі (15 96). Вміст крохмалю в овощах і
фруктах варіює від 0 до 0,9 %.

Клітковина рослинних продуктів складається з харчових волокон і інших вуглеводів. Під терміном «харчові
волокна» розуміють залишок рослинних продуктів, що мають стійкість до дії травних ферментів. Харчові волокна —
не єдине в хімічному відношенні речовина, а суміш різних полісахаридов і лігніну в поєднанні з речовиною
оболонок рослинних кліток. Харчові волокна складаються як із структурних полісахаридов рослинних кліток
(целюлоза, гемицеллюлоза і пектинові речовини, лігнін), так і неструктурних полісахаридів.


3. Значення целюлози для організма людини


Целюлоза – складний вуглевод, який не піддаються руйнуванню

(перетравленню) ферментами людського організму. Целюлози багато в фруктах, овочах і в зовнішніх покривах
насіння злаків. Обидві ці речовини входять в склад харчових волокон, які грають найважливішу роль в просуванні
харчового матеріалу по травному тракту, додаючи йому належну масу.Одні харчові волокна нерозчинні у воді, інші
– розчинні. Нерозчинні волокна поглинають воду і розбухають, сприяючи елімінації кишкових шлаків. Тим самим
вони можуть понизити вірогідність рака товстого кишечника і інших його захворювань. Водорозчинні волокна
перетравлюються в травному тракті бактеріями, що супроводиться виділенням кишкових газів; це побічний ефект
дієти з високим вмістом харчових волокон. Споживання харчових волокон можна збільшити за рахунок включення в
дієту більшої кількості хліба грубого помелу каш, фруктів, овочів і сухих бобів і гороху. Із збільшенням
вживання їжі, що містить багато жирів і сахарози, збільшилося число людей з сожирінням, діабету, склерозу
кров'яних судин, коронарного захворювання і злоякісних пухлин. Ці захворювання сталі зустрічатися не тільки у
людей немолодого віку, але і у людей середнього віку. Відсоток таких хворих став рости навіть серед дітей. Це
негативне явище не може не викликати тривогу у нас. Звичайно, така картина викликана багатьма чинниками, але
одна з найголовніших причин полягає в тому, що не дістає целюлози це недостатня кількість в раціоні овочів,
зелені та хліба грубого помелу.

Як вважає відомий дієтолог Р. Кемпбелл, людина може витримати руйнівну дію надмірного споживання рафінованого
цукру не більше 20 років, а потім у нього швидше за все виникає діабет. Подібних даних нагромаджується все
більше, і все частіше вчені указують на насущну необхідність скоротити споживання цукру. І проте зовсім
виключати цукор з раціону не виходить. Обмеження споживання цукру треба починати з дитинства, маючи на увазі,
що дитині, як і дорослому, цілком достатньо 50 г на добу.

На основі багатократних досліджень люди сталі розуміти і поступово визнавати важливість
біологічної функції дієтичної целюлози. Багато людей пропонують визнати целюлозу одним з семи видів важливих
живильних речовин, нарівні з білок, з'єднань вуглеводу, жирів, вітамінів, мінеральних мікроелементів і води.
Дієтична целюлоза необхідна для нормального процесу біологічного обміну речовин. Целюлоза може запобігати
раковим пухлинам ободової кишки і замкам. Водорозчинна дієтична целюлоза в порівняно великій кількості може
розчинитися і перетворитися на живильне середовище для кишкових бактерій, сприяє розмноженню корисних
бактерій. Також скорочує час зіткнення токсичної речовини із слизистою оболонкою кишечника і, таким чином,
запобігає виникненню ракової пухлини ободової кишки.

Целюлоза сприяє обміну жирів і ліпопротеїну в крові. Пом'якшує серцеві захворювання, викликані склерозом
коронарних судин. Дієтична целюлоза може скоротити час проходу жирів через кишечник, може всмоктувати жовчну
кислоту, понизити рівень розчинності речовин, утворених в результаті переварення їжі - холестерину і
тригліцериду. Клейка дієтична целюлоза перешкоджає руху молекул у бік поверхні адсорбційних кліток тонкої

Замовити реферат
Нові реферати
Люблю усмішку на чужім обличчі за Володимиром Сосюрою1793
Твір-мініатюра на тему Якби я був чарівником7841
Будувати повітряні замки легше, ніж у них жити1863
Цитатна характеристика образу Остапа в оповіданні «Дорогою ціною»2919
Роксолана найбільша любов і найтяжча прикрість Сулеймана7930
Що означає служити Богові і людям по твору Осипа Назарука «Роксоляна»4495
Якою має бути дружина державного діяча за повістю «Роксолана»4358
Чарівна сила кохання за повістю Роксоляна Остапа Назарука5703
Реклама

Цікаве
загрузка...