швидка допомога для твого навчання

Безкоштовні реферати Замовити реферат Авторам рефератів
Від партнерів
TOP реферати
1 Твір з літератури142721
2 Історія України36161
3 Звіт з практики (звіт про проходження виробничої практики)33549
4 Види тварин і рослин занесені до Червоної книги32164
5 Звіт про проходження виробничої практики 26332
6 Образ жінки в творчості Т.Г. Шевченка25865
7 «твір-роздум про твір Роксоляна» на тему що значить служити Богові19744
8 Твір роздум у на тему якою повинна бути людина18625
9 Правопис слів іншомовного походження17822
10 Образ Михайлика за повістю М. Стельмаха «Гуси лебеді летять»16546
Реклама
Статистика
Rambler's Top100

Оголошення

У нашій колекції більше ніж 60 тис. учбових робіт!

На сайті «Рефсмаркет» Ви можете скористатись системою пошуку готових робіт,
або отримати допомогу з підготовки нового реферату практично з будь-якого предмету. Нам вдячні мільйони студентів ВУЗів України, Росії та країн СНД.


Тема: «ВПЛИВ ШКІДЛИВИХ РЕЧОВИН НА ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ» (ID:9621)

Скачайте документ в формате MS Word*
*Полная версия представляет собой корректно оформленный текстовый документ MSWord с элементами, недоступными в html-версии (таблицы, рисунки, формулы, сноски и ссылки на литературу и т.д.)
СкачатьСкачать работу..
Объем работы:       3 стр.
Размер в архиве:   12 кб.

РЕФЕРАТ

на тему:

ВПЛИВ ШКІДЛИВИХ РЕЧОВИН НА ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ















Здоров'я нації - це основний показник цивілізованості держави і соціально-економічного стану держави.
Антропогенне забруднення природи призвело до руйнації рівноваги в біосфері і перетворилося в істотну проблему.
Населення багатьох міст і сіл України відчуває дію чинників навколишнього середовища в рівнях, що перевищують
гранично припустимі і негативно впливають на їхнє здоров'я.

Формуючи національну політику в області захисту навколишнього середовища, Україна визнає пріоритет здоров'я
людини перед економічними, технологічними й іншими критеріями і, не дивлячись на важке економічне положення,
приймає рішення, спрямовані на можливість забезпечення умов реалізації права на здоров'я і повноцінне життя в
гармонії з природою для сьогоднішнього і майбутніх поколінь. Така політика відповідає концепції тривалої
стратегії в області захисту навколишнього середовища, що повинна забезпечити постійний розвиток суспільства,
як було зазначено на спеціальній конференції ООН у Ріо-де-Жанейро в 1992 році. Одне з головних питань
сьогоднішнього дня - питання забезпечення гарантованої якості харчових продуктів і контроль за ними, у тому
числі і за показниками вмісту в них хімічних речовин.

Продукти харчування людини містять величезну кількість біологічно активних речовин. До них насамперед належать
речовини, що характеризують харчову цінність продуктів: білки, жири, вуглеводи, вітаміни та ін., а також різні
хімічні забруднювачі: пестициди, токсичні елементи, нітрати, нітросполуки, поліциклічні ароматичні вуглеводні
тощо. Вміст хімічних забруднювачів у продуктах може коливатися в дуже широких межах: від концентрацій
безпечних для людини, до рівнів, що становлять реальну небезпеку її здоров’я. Тому визначення меж коливання
концентрацій того чи іншого токсиканту у продуктах харчування і чинників, що впливають на ці коливання, має
велике значення для запобігання негативній дії їх на здоров’я людей.

Одним із джерел забруднення навколишнього середовища є хімічні препарати, використовувані для боротьби з
різноманітними шкідливими організмами в сільському господарстві, охороні здоров'я і промисловості, відомі під
загальною назвою - пестициди. Проведені дослідження вмісту пестицидів у продуктах харчування говорять про
тенденцію до забруднення продуктів харчування пестицидами. Відзначено зростання забрудненості овочевих
культур, молочних, м'ясних продуктів, яєць і т.д. Крім того в останні роки зросло забруднення пестицидами
риби. На протязі ряду років намітився стереотипний набір продуктів, у яких виявляється найбільш широкий спектр
пестицидів. На початку 90-х років проводився моніторинг вмісту пестицидів у продуктах харчування. На ряду зі
зростанням загального вмісту пестицидів помітно збільшилася кількість останніх у рослинній і тваринній
продукції. Відзначено зростання забруднення овочевих культур, молочних, м'ясних продуктів. Відзначено
зростання забруднення овочевих культур із 1,5 до 3,5%, плодово-ягідних із 1,4 до 3,5%, молочних із 1,3 до
2,5%. Різко зросло забруднення пестицидами риби: відсоток позитивних проб склав 18,2, проб із рівнем
пестицидів більш максимально припустимого рівня - 13,5. По кількості виявлених речовин пріоритетне місце
зайняли картопля - 42/32 (чисельник - усього виявлено пестицидів, знаменник - кількість пестицидів, вміст
котрих вище максимально припустимого рівня) і ряд овочів (цибуля, капуста, помідори, огірки, морква - від 45
до 39/від 29 до 23, а також яблука - 36/24, пшениця 29/12; ці показники для ставків і водоймищ склали
відповідно 11/9 і 10/9. Статистично достовірне перевищення припустимого рівня пестицидів у 5 разів і більше
трактується як екстремальне забруднення. Воно спостерігається в широкому асортименті харчових продуктів і
обумовлено в основному деякими хлор- і фосфорорганічними сполуками, такими препаратами як бромід мітила,
прометрин. З року в рік у ряді регіонів у сільськогосподарській продукції і продуктах харчування виявляються
також пестициди, застосування яких заборонено, або строго обмежено. Це гептахлор у яловичині, молоці, часнику,
окропі; алдрин у цибулі ріпчастій; тіодан в огірках, соках, овочевих напоях; фталофос у капусті, моркві,
редьці, огірках; хлорофос у капусті, ягодах. Проведені санітарно-епідеміологічними станціями розслідування
причин забруднення харчових продуктів пестицидами свідчать, що в переважній більшості випадків воно є
наслідком низької культури застосування хімічних речовин у сільському господарстві. Велику роль грають
недотримання технологій застосування пестицидів. Важливе місце займає забруднення грунту, дуже часто
зустрічаються забруднення пестицидами кормів.

Нітрати (солі азотної кислоти) - дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у грунті, воді, входять до
хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин. Таке значне поширення
нітратів у об’єктах навколишнього середовища неминуче зумовлює щоденний контакт населення з ними. Люди
зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Жоден з інших побічних чинників, що з’являться у
природі, не пов’язані так тісно з життєдіяльністю людей. Однак у разі перевищення ступеня навантаження цих
речовин на організм вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї. Нині у багатьох економічно розвинутих
країнах вже проявляються наслідки негативного впливу нітратів на здоров’я населення, особливо дітей, організм
яких дуже чутливий до дії сторонніх чинників. Крім того, нітрати, що потрапляють у харчові продукти з грунту і
води, є попередниками великої групи висококанцерогенних речовин: N-нітросполук. Проблема нітратів має два
аспекти, які хоча і взаємопов’язані, проте характеризуються цілою низкою особливостей. Це аспект нітратів
питної води та аспект нітратів, що містяться в харчових продуктах.

Азот, поряд с фосфором, калієм та іншими незамінними елементами, становить основу живлення рослин. Він
надходить з грунту, органічних або мінеральних добрив у кореневу систему у вигляді нітратів (частково у
вигляді амонійних іонів). У рослинах нітрати перетворюються на білкові та інші сполуки, проходячи проміжні
стадії відновлення до нітратів та аміаку. Вміст нітратів у рослинах залежить від їх біологічних властивостей.
В овочевих культурах найбільше нітратів міститься в зелені (петрушки, кропу, шпинаті тощо), корнеплодах
(редьці, редисі, червоному буряці, меншою мірою - моркві ). Порівняно мало накопичують нітрати томати і
картопля. Ранні овочі містять нітратів більше ніж пізні. Як правило, концентрація нітратів в овочах захищеного
грунту (тепличних) через фізіологічні особливості рослин та специфічні умови вирощування їх більша, ніж в
овочах відкритого грунту.

Однак найбільше позначається на вмістові нітратів у рослинах порушення санітарних правил внесення в грунт
мінеральних добрив, насамперед азотних. Інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами
мінеральних добрив, неправильне зберігання їх, недотримання прийнятих норм розходу, строків внесення в грунт
можуть зумовити накопичення в грунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості
нітратів. Продукти тваринного походження, як правило містять незначну кількість нітратів порівняно з рослинною
продукцією. Це насамперед стосується м’яса. Дещо складніше становище з молоком, у якому може виявлятися значна
кількість нітратів, в основному за рахунок надходження їх в організм тварин з забрудненими нітратами кормами і
питною водою.

В останні роки було встановлено, що різні об’єкти навколишнього середовища можуть забруднюватись
N-нітросполуками - представниками великої групи канцерогенних речовин. Утворюються вони внаслідок взаємодії
азотовмісних органічних сполук: амінів, амідів, уретану. ціанаміду. Збільшення навантаження органічних
забруднень і мінеральних добрив на грунт призводять до посиленого забруднення об’єктів навколишнього
середовища сполуками азоту. Це є причиною збільшення захворюваності населення на деякі форми злоякісних
новоутворень.

Забруднення навколишнього середовища фізичними, біологічними і хімічними факторами, в тому числі нітратами,
може призвести до негативних змін у стані здоров’я населення, навіть до підвищення показника загальної

Замовити реферат
Нові реферати
Люблю усмішку на чужім обличчі за Володимиром Сосюрою1809
Твір-мініатюра на тему Якби я був чарівником7889
Будувати повітряні замки легше, ніж у них жити1876
Цитатна характеристика образу Остапа в оповіданні «Дорогою ціною»2935
Роксолана найбільша любов і найтяжча прикрість Сулеймана7945
Що означає служити Богові і людям по твору Осипа Назарука «Роксоляна»4513
Якою має бути дружина державного діяча за повістю «Роксолана»4374
Чарівна сила кохання за повістю Роксоляна Остапа Назарука5724
Реклама

Цікаве